Mnoho lidí, kteří ke mně do poradny chodí s problém ve vztahu, se často zmiňuje, že se jejich matka nebo otec chovali nějakým způsobem, a že oni to ve svém životě rozhodně takhle dělat nechtějí.

Například muž, jehož otec kdysi opustil rodinu, je teď na rozcestí a sám se rozmýšlí, zda svoji ženu neopustit. Přitom vše staví na tom, že hlavně nechce být jako svůj otec. Že by měl tedy zůstat s rodinou za každou cenu, aby se ukázalo, že není tak špatný jako otec.

A tyto problémy se nemusí týkat jen vztahových věcí. Někdo třeba nemá rád svého otce, má k němu daleko, nebo ho dokonce nenávidí za to, že je neúspěšný, nesebevědomý, zbabělý. A potomek pak bojuje s tím, že nechce dopadnout jako otec. Dělá vše pro to, aby uspěl. To se však takovému člověku často vůbec nedaří a dochází k další frustraci. Čím dál víc se u takových lidí objevují strachy, že dopadnou stejně jako otec či matka.

Pak za mnou třeba přijde klient a řekne mi, že neví, za co by si měl svého otce či matky vážit. Jenže po dalším rozhovoru se ukáže, že si neváží ani sám sebe a nechce si to přiznat. V mysli potom probíhá projekce toho, že nechce být jako rodiče. Na nevědomé úrovni si často myslí právě ty věci, kterým se chce vyhnout. Zoufale se snaží zůstat ve vztahu, udržet si za každou cenu rodinu, být veleúspěšný v práci či podnikání. Ale z neznámého důvodu se to nedaří.

Jak tyto potíže vznikly?

Lidé, kteří nechtějí být jako rodiče, obvykle vyrůstali v rodině, kde se subjektivně necítili dobře. Není až tak důležité, jestli jim rodiče skutečně nějak ukřivdili, jestli se o ně dobře starali. Na každého působí výchova jinak. Neplatí tedy zdánlivě prostý vztah, že když se k člověku rodiče chovali špatně, má teď kvůli tomu problémy. Někdy to je bohužel i tak, že se rodiče k dítěti chovali dobře, ale dítě si své rodiče a rodinu vykládalo tak, že takové být v dospělosti nechce, připadá si nedostatečné často právě v tom, co mu vadí na rodičích.

Důsledkem pak jsou různé problémy ve vztazích, v práci a podnikání. Lidé nevědí, zda zůstat či odejít, bojují sami se sebou, nedaří se jim.

Tento důsledek je pak často prohlubován a lidé se ztrácí v začarovaném kruhu, ze kterého se sami neumí dostat.

Často je špatná jejich motivace. Domnívají se, že jejich způsob řešení problému je ten správný, ale tak to často není, protože oni vidí problém v někom či něčem jiném.

Muž má problém v manželství a rozmýšlí se zda odejít a hlavní motivací mu je, aby nebyl jako otec. On vlastně promítne svoji frustraci do otce a chce své problémy, které chápe nesprávně, vyřešit tak, že zůstane s rodinou jen proto, aby se náhodou nepotvrdilo, že je stejně špatný jako otec.

Správným řešením je zbavit se hlubokého nevědomého (někdy i vědomého) přesvědčení, že je člověk špatný.

Pokud se muž z příkladu výše tohoto přesvědčení zbaví, změní se mu zcela úhel pohledu na situaci. Buď od rodiny skutečně odejde, protože je přesvědčen o správnosti tohoto rozhodnutí. Ale velice často s rodinou zůstane, protože si uvědomí, že problémy, které ho k tomu vedly, jsou ve skutečnosti v něm samém. On se teď posunul někam dál, spoustu věci si v sobě vyřešil a teď vše vnímá jinak. Problémy ve vztahu už nejsou a dochází k velkému zlepšení vztahu.

Dalším příkladem je muž, který neví, proč by si měl vážit svého otce. Je přesvědčen, že otec je neúspěšný, neschopný či zbabělý. Jemu samému se přitom v byznysu nedaří. Princip je úplně stejný jako výše. Tento muž si tyto negativní představy ve skutečnosti myslí o sobě, a proto je způsob, jakým dělá byznys, špatný a nedaří se mu. Například se bojí spojit se strategickými partnery nebo má pocit, že je jeho práce nedostatečná. Tito lidé jsou často uzavřeni sami do sebe, nejsou schopni jít se svým produktem ven. Tento negativní způsob smýšlení pouze brzdí
jejich profesní růst.

Potýkáte se často s myšlenkami, že nechcete být jako rodiče? A zároveň se vám dlouhodobě nedaří vyřešit nějaký jiný problém, který s tím třeba ani zdánlivě nemusí souviset? Vezměte si tento článek k srdci a změňte princip, jakým přistupujete k problému. Doteď jste to řešili špatně. Nemá smysl toto špatné řešení do nekonečna opakovat a očekávat, že výsledek bude jiný. Už Einstein tvrdil, že to je definice bláznovství. Místo toho se snažte těchto negativních představ zbavit a nahradit je pozitivními, které vám pomohou v osobním, partnerském i pracovním životě.
Pokud si nejste jisti jak na to, neváhejte a kontaktujte mě. Pomohu vám odstranit negativní představy a vyřešit vaše problémy.

autor článku: Karel Chába