Pokud se potýkáte se situací, že váš partner si od vás drží velký odstup nebo vy si chcete držet od partnera odstup ve vztahu, pak je tento článek určený právě vám.

Tři polohy odstupu ve vztahu, který každý máme

Je naprosto přirozené, že každý člověk se pohybuje na třech úrovních toho, jak potřebuje, aby jeho partner byl od něj vzdálen. Pokud jsme partnerovi příliš fyzicky a psychicky blízko, dostaneme se do stavu, kdy je nám to nepříjemné. Pokud jsme podle našich měřítek v dostatečné vzdálenosti, pak se cítíme dobře a bezpečně. Pokud jsme na náš vkus příliš daleko, máme pocit, že je to pro nás zraňující, nevyhovující, že nás partner nemá rád, že se od nás odtahuje.

Všichni tyto polohy máme, nicméně každý máme tyto polohy jedinečně dané. Vždy je otázkou, jak si pár, který spolu žije, dokáže vyhovět a nastavit takový odstup ve vztahu, takovou vzdálenost, aby to oběma vyhovovalo.

Jsou lidé, kteří chtějí být partnerovi velmi blízko a mít minimální odstup ve vztahu, např. po práci s ním potřebující trávit veškerý čas, potřebují se s ním o všem radit, potřebují s ním dělat všechny volnočasové aktivity a vůbec si neumí představit, že by partner o víkendech nebo o nějakém víkendu nebyl s nimi nebo by večer občas chodil za zábavou, na večeře, atd.

Jsou naopak lidé, kteří to takto potřebují. Potřebují strávit víkend sami a socializovat se večer s přáteli. Jsou páry, které si absolutně neumí představit, že by spolu bydleli a vyhovuje jim, že každý má své bydlení. U jiných párů je to naopak, přirozeně spolu žijí v rámci jedné domácnosti a neumí si to představit jinak.

Je to tedy opravdu neuvěřitelně variabilní, co je to vyhovující odstup ve vztahu a není ani smyslem mého článku, abych odpověděl na to, co je správným a špatným odstupem. Není žádný univerzální návod na to, jaký bychom od sebe měli mít ve vztahu odstup. Není na to žádná univerzální dopověď. Žádné jedno správné není. Je správné to, co vyhovuje každému zvlášť. Jde o to, jestli si chcete vyhovět.

Komunikujte o odstupu ve vztahu

Pokud se nacházíte v situaci, kdy máte pocit, že partner má od vás příliš velký odstup nebo vy byste chtěli vetší odstup, pak vám nezbývá nic jiného, než o této věci s partnerem komunikovat. Základem je, abyste si byli schopni uvědomit, že existují tyto tři polohy, které jsem popsal.

Píši to mimo jiné proto, že jsem se často setkal s tím, že si lidé myslí, že jsou jenom dvě polohy. Je tedy potřeba, abyste si každý sám za sebe uvědomili, že jsou tři polohy odstupu ve vztahu. Je na vás, abyste si uvědomili, co je pro vás vyhovující, nevyhovující a zraňující odstup ve vztahu.

Bez toho, aniž byste si toto každý sám za sebe uvědomili, se budete v této situaci jen těžko posouvat, jen těžko si to budete vyjasňovat, kdo na tom jak je. Pakliže každý bude vědět, jak na tom je s odstupem ve vztahu, měli byste vstoupit do debaty, kde si to blíže vysvětlíte. Tato debata by neměla být o tom, že se budete vzájemně napadat a budete si říkat, že kvůli tomu druhému se cítíte tak či onak. Je podstatné, abyste si vysvětlili, ve které poloze se nyní nacházíte. Měli byste si také vysvětlit, jak poznáte, ve které poloze odstupu ve vztahu se nacházíte.

Odstup ve vztahu pojmenujte v jednotlivých oblastech vašeho vztahu

Jednoduše byste měli popsat, např. na volnočasových aktivitách, kolik času spolu strávíte, a kdy je vám ještě spolu dobře, kdy už je to pro vás nevyhovující, kdy už je to na vás moc. Můžete popsat, kdy je na vás moc, že vám partner volá a píše, kdy je na vás moc či málo, když vás partner objímá, že vás dostatečně neobjímá, abyste prostě věděli, co komu z vás vyhovuje, jaký odstup ve vztahu od svého partnera potřebujete, abyste se cítili ve vztahu svobodní, ale zároveň ve vztahu spokojení.

Může se přirozeně stát a zažil jsem to ve své poradně, pokud si to uvědomíte, vysvětlíte, tak zjistíte, že spolu vlastně nedokážete být. Respektive, že nemáte nic, v čem byste se propojili. Je potřeba říci, že takovéto vztahy fungují velmi obtížně, když každý má jinou úroveň odstupu ve vztahu a je jen velmi obtížné si v takovém vztahu vyjít vstříc.

Pokud je např. muž velmi žárlivý a cítí se ve vztahu dobře, jen pokud je mu partnerka na blízku, tedy odstup ve vztahu je minimální, vše s ním sdílí, nemá žádné přátele, chodí jen do práce a jinak je s ním, pak mu přirozeně nebude vyhovovat žena, která např. je úspěšná v práci, pohybují se kolem ní úspěšní muži, často jezdí na služební cesty nebo chodí často na pracovní obědy či večeře. Takový muž bude mít prostě se samostatností ženy velké problémy a je potřeba si to přiznat.

Nepopírejte v rámci odstupu ve vztahu sami sebe

Pokud dokážete najít nějaký průsečík, najít kompromis, pak byste se měli snažit o vykomunikování tohoto kompromisu a snažit se ho dodržet. Často to znamená, že jeden musí v nějakém ohledu ustoupit, musí se více oddálit od svého protějšku a druhý se musí často více přiblížit. Pokud jeden z vás nebude chtít opustit svůj prostor, pozměnit odstup ve vztahu, nikam se nemůžete posunout. Takový odstup ve vztahu vám minimálně nebude vyhovovat, resp. bude to pro vás zraňování od vašeho protějšku.

Je potřeba to tedy brát tak, že pokud vám něco ve vztahu nejde, nevyhovuje, ještě to neznamená, že si vzájemně nemusíte vyhovovat. Je to o tom, že si můžete být jistí, že to nejde v případě, když ani jeden nemůže ustoupit někam, kde by se necítil být sám sebou, nechce jít do odstupu ve vztahu, který by popíral, potlačoval jeho samotného. Např. žena, která se potřebuje socializovat, vídat se s jinými lidmi, s kamarády, tak taková žena, pokud by byla mužem nucena do toho, že nebude mít žádné kamarády, tak popírá sebe samu.

Pokud vám to už nebude dávat smysl, pokud už nebudete vidět hodnotu v tom, že byste se měli někam posunout v rámci odstupu ve vztahu, svým způsobem pro svůj protějšek, pak byste to neměli dělat, protože se v tom budete trápit. Nebylo by to pro vás prospěšné.

Pokud se nacházíte ve vztahu, ve kterém se necítíte dobře, nevíte a neznáte svůj odstup ve vztahu, nerozumíte tomu, co se děje na pozadí toho všeho, pak si domluvte konzultaci se mnou, rád vám s tím pomohu.

Autor: Karel Chába