Nacházíte se v situaci, kdy si nejste jistí, zda vám partner nebo partnerka něco tají? V dnešním článku se dozvíte nejčastější indicie, kdy vám partner něco tají. Dále si nastíníme, jak nejlépe postupovat, abyste měli naději se někam posunout a váš problém vyřešit.

Naprostou a nejčastější klasikou, kdy vám partner něco tají, je obracení telefonu displejem dolů.  Zaheslování si telefonu, nebo že si partner začne na telefon najednou dávat pozor. Dalším častým jevem bývá, že si partner skrývá otevřené záložky na počítači, abyste neviděli, na jakých stránkách zrovna surfuje. Taktéž je typické měnit své zvyky. Třebas chodí později z práce. Jinak a lépe se obléká, více o sebe pečuje apod. Nezapomeňme ani na možnost, že se partnerovi v životě najednou objeví kamarád, o kterém jste nikdy před tím neslyšeli.

Změnil váš partner chování? Možná vám něco tají.

Dalším možným ukazatelem toho, že vám partner něco tají, je změna chování k lepšímu. Začne si vás nezvykle všímat, stará se o vás a podstrojuje vám. Dává do vztahu mnohem více energie než dříve, aniž by to mělo jakékoliv logické vysvětlení. Může se ale také začít chovat opačně a jeho chování se značně vůči vám zhorší. Začne být nepříjemný až agresivní.  Odsekává vám a není ochoten se s vámi bavit, jen je podrážděn, kdykoliv se ho na něco zeptáte. Můžete se o sobě také dozvědět spoustu negativních věcí. Najednou je pro partnera vše špatně a partner vše jen kritizuje.

Naprostou klasikou, kdy vám partner asi něco tají, je, že vám na vaše dotazy, zda se něco neděje, velmi zarputile argumentuje. Tvrdí, že ho jen obviňujete, že z něj děláte lháře, nebo že mu ubližujete. Vyčítá vám, že se díky vám cítí špatně. Také je schopen vám dodávat spoustu logických argumentů.  Ty jsou velmi promyšlené a často tak neprůstřelné, že na ně prakticky nemáte co říct.

Typické pro toto chování, kdy vám partner něco tají, bývá, že partner na svou argumentaci jako takovou klade obrovský důraz. Často se opakovaně ujišťuje, že mu věříte. Bohužel není ani výjimkou, že celé roky nemáte absolutně tušení, že vám partner něco tají. A tuto skutečnost se dozvíte až třeba čirou náhodou nebo úplným omylem.

Všímejte si signálů, že vám partner asi něco tají

Velmi častou reakcí je, že ten kdo si myslí, že mu partner něco tají, se domnívá, že se situací může něco udělat až ve chvíli, kdy se dozví pravdu. Tak to ale vůbec není. Ve vztahu není důležité jen to, co je a co není pravda. Podstatné je, jak se k vám druhý chová. Partner může mít různé důvody, proč vám něco tají. To vlastně není až tak důležité. Podstatné je, jaké signály vám dává, a zda se ve vztahu cítíte bezpečně. Zda máte pocit, že vaše lidská hodnota je spíše partnerem upevňována nebo naopak snižována.

Zapamatujte si tedy: „Když to vypadá jako kachna a chodí to jako kachna, tak je to kachna“. Může být mnoho situací a mnoho případů, kdy máte podezření, že vám partner něco tají. Ve skutečnosti nepotřebujete pravdu vědět, abyste si byli jisti tím, že partner se k vám nechová tak, abyste se cítili dobře a bezpečně. A o to ve vztahu jde především, ne jen o to, jaká je pravda. Zaměřte se tedy více na své pocity, a jak se ve vztahu vy cítíte celkově.

Přirozeně to, že vám partner něco tají, nemusí být jen z toho důvodu, že před vámi chce něco utajit, resp. že chce něco dělat za vašimi zády. Důvodem, že vám partner něco tají, může být třeba jeho špatná zkušenost s vámi. A on už nemá chuť nebo odvahu se vám s něčím svěřit. Zkuste tedy nepátrat jen po pravdě. Neobviňujte a nevyhrožujte partnerovi. Zkuste se ptát na to, co druhého trápí, zkuste pátrat po tom, proč může být nespokojený.

Partnera něco trápí, proto vám něco tají

Pokud si myslíte, že vám partner něco tají, zkuste se nejprve zamyslet nad svým chováním. Nad tím, jak jste reagovali na partnera, když vám něco říkal. Zamyslete se, zda jste partnera nemohli někdy dehonestovat a zranit svými názory.  Nebo tím, že jste se mu nevěnovali tak, jak by potřeboval. Nedávali jste mu třeba nevědomky najevo váš nezájem? Pokud si na něco takového vzpomenete, klidně se k tomu vraťte a partnerovi se za to omluvte.

Zkuste také vašemu protějšku nabídnout, že byste si s ním chtěli promluvit právě o tom, zda-li ho něco netrápí. Zeptejte se partnera, zda pro něj můžete něco udělat. Vždy máte větší možnost a šanci se něco dozvědět, když se o druhého budete poctivě zajímat a snažit se mu pomoci. Chápu, že se můžete bát, že se něco negativního děje.  Tím, že na svého partnera budete útočit a obviňovat ho, že vám něco tají, jen situaci a atmosféru mezi vámi zhoršíte.

Nepodléhejte zbytečně strachu a partnerovi, ale snažte se opravdu zaměřit na své vlastní chování, a kde se vy sami třeba můžete zlepšit. Zaměřte se i na možnosti, co by vašeho partnera mohlo trápit. Tak máte jedinečnou šanci se někam posunout a váš problém s důvěrou v partnera a jeho možné tajnůstkářství brzy vyřešit.

Pokud vás stále trápí, že si nevíte rady s tím, zda vám partner/ka něco tají a nemůžete se s problémem nikam posunout, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím konzultace, která vám bude nejlépe vyhovovat.

autor článku: Karel Chába