Zjistili jste, že je vám váš protějšek nevěrný a teď se cítíte naprosto otřesně? To je naprosto pochopitelné, nevěra je vždy extrémně nepříjemná záležitost. Obzvláště když zjistíte, že nešlo jen o jednorázový sexuální úlet, ale že v tom byly i city a zamilovanost. To je vždy složitější a mnohem víc to bolí.

Když se nevěrník zamiluje, je celá věc mnohem komplikovanější, protože je pro něj těžší ten milenecký vztah ihned skončit. Partneři se k sobě ve stálém vztahu chovají špatně a problém se nafukuje. Podváděný se snaží na nevěrníka tlačit k tomu, aby milenecký vztah rychle ukončil, ale to je chyba.

Je to chyba proto, že ta nevěra bude mít nějaký důvod. Ten člověk byl pravděpodobně ve vztahu s něčím dlouhodobě nespokojený a vy jste to zřejmě dlouho nereflektovali. Teď byste mu vlastně říkali, že se má zbavit někoho, do koho je zamilován, komu věří, s kým mu je dobře. A místo toho by měl zůstat s vámi. On pak bude mít pocit, že se ho teď jen snažíte získat zpět, ale ve skutečnosti se nic nezmění. Ty problémy, které ho dovedly k nevěře tam budou stále.

Zamilovanost je iracionální

Musíte si uvědomit, že zamilovanost je zcela iracionální. Nedá se přivolat ani zahnat. Obvykle trvá mezi půl rokem a 2 roky. V mileneckém vztahu však zamilovanost často trvá mnohem déle než obvykle. Protože člověk s milenkou netráví tolik společného času. Neřeší běžné životní problémy, ale pouze si spolu užívají. A naopak, když se vrátí od milenky domů, tak doma se jen řeší další problémy, necítí se dobře. To zamilovanost prodlužuje a prohlubuje. Lidé si také často objekt své zamilovanosti idealizují. Milence přisuzují hodnoty či vlastnosti, které třeba ani nemá, jen proto, že mu nevyhovuje současný vztah. A i když třeba manželka udělá něco dobře, tak si muž představuje, že tyto pozitivní věci zažívá s milenkou. Milenka mnohdy také aktivně brojí proti manželce, což muže ovlivňuje, ať chce nebo ne.

Dále je třeba si uvědomit, že taková zamilovanost je spíše jako dovolená nebo prázdniny. Váš partner toho milence či milenku nezná z každodenního života, neřeší s ním běžné problémy, pouze si užívá toho dobrého. Proto by nevěrník nikdy neměl porovnávat stálou partnerku s milenkou. To je zásadní chyba, kterou mnoho lidí dělá. Porovnáváním pak vzrůstá zdánlivá hodnota milenky či milence. To je ovšem klam. Protože člověk nevidí ty negativní věci. To špatné
zakrývá stav zamilovanosti, kdy člověk nevnímá nedostatky, pocity či různé bloky, které si může nést již z dětství z primární rodiny. Ty jsou překryty zamilovaností a chemií v mozku.

Jakmile však zamilovanost opadne, většinou se stává, že rychle začneme nacházet negativa, kterých jsme si dříve vůbec nevšimli nebo jsme je přehlíželi.

Je váš partner nevěrný a zamiloval se?

Berte vše výše uvedené na zřetel a podle toho k celé věci přistupujte. Dejte mu dostatečný prostor a čas, aby si rozmyslel, co vlastně ve svém životě chce. S kým chce zůstat. Dejte mu jasný termín, do kterého by se měl rozhodnout. Dejte mu najevo, že vztah zachránit chcete, ale věčně na něj čekat nebudete.

Chovejte se k partnerovi neutrálně, snažte se věc nevyhrotit a ukažte spíše vaši lepší tvář. Nedávejte milence body zdarma.

Podvádíte svého partnera či partnerku a zamilovali jste se?

Především se snažte neporovnávat. Taková srovnání jsou nefér. Se stálou partnerkou jste prožili mnoho dobrého ale i špatného. Zatímco s milenkou máte zatím jen hezké zážitky. Uvědomte si, že jde především o vás. To vy si musíte uvědomit, kdo jste a co vlastně chcete. Musíte si uvědomit, že vás od vašich problému nezachrání žádná nová milenka. Nedostatky v současném vztahu za vás nikdo nový nevyřeší. To je na vás. Jinak se s vámi potáhnou i do dalších vztahů.

Pokud se vám nedaří tuto komplikovanou situaci vyřešit a stále přemýšlíte, co byste měli dělat dál, nebo se nemůžete rozhodnout, kterou cestou se vydat, kontaktujte odborníka na partnerské vztahy. Zkušený poradce vám ukáže všechny aspekty problému. Pomůže vám nalézt pravé příčiny nevěry a ukáže vám, co musíte udělat proto, abyste tyto příčiny odstranili.

autor článku: Karel Chába