Jeden z vás byl tomu druhému nevěrný. Ať už to byl ten druhý, nebo jste to byli vy, na tom v tuto chvíli nezáleží.

Důležité je, že jste se společně rozhodli, že vztah ještě do koše nehodíte. Že spolu chcete zůstat.

Je ale jasné, že to nebude vůbec jednoduché. Není možné, abyste ve vztahu pokračovali jako dosud, jako by se vůbec nic nestalo. Je potřeba, abyste problém vyřešili a začali budovat pevné základy pro váš vztah.

Nejprve si ujasněte, proč vlastně k nevěře došlo

Nespokojte se s na první pohled prostými a jednoduchými odpovědi, jako například, že ho ta druhá svedla a už se to s ním vezlo, nebo že se na dovolené jen trošičku napila a ten číšník byl tak galantní a sexy.

Pravé důvody k nevěře se v naprosté většině případů skrývají někde jinde. Partnerovi, který je nevěrný, většinou v jeho vztahu něco chybí, něčeho se mu nedostává, něco mu vadí.

Je důležité, abyste se společně snažili přijít na to, co bylo tou pravou příčinou, proč k nevěře došlo. Chybělo mu ve vztahu více sexu? Partnerka byla nevěrná, protože měla pocit, že se jí její partner vůbec nevěnoval, neměl na ni čas a svoji pozornost dával jen své práci a koníčkům? Snažte se jít do hloubky a najít skutečné důvody. Ne pouze povrchní zástěrky.

K nápravě vám pomohou 4 jednoduchá pravidla

1. Snažte se nepřispívat k partnerově špatné náladě a nespokojenosti
2. Naplňujte si navzájem emoční potřeby
3. Věnujte si navzájem plnou pozornost
4. Buďte k sobě naprosto upřímní

Budování důvěry

Nevěra zásadně narušila důvěru ve vašem vztahu. Pokud jste dosud důvěru ve vztahu nijak cíleně nebudovali, pravděpodobně teď vůbec nemáte nejmenší tušení, jak důvěru napravit. Pomůže vám článek Jak získat ztracenou důvěru.

Plány do budoucna

Snažte se spolu trávit více času než dříve. Věnujte se jeden druhému. Buďte k sobě pozorní, vnímejte potřeby toho druhého a snažte se je naplňovat.

Popovídejte si o vaší společné budoucnosti. Jak si teď po nevěře představujete vzájemné soužití? Máte podobné cíle v životě? Máte podobné hodnoty? Chcete jít životem společně? Naplánujte si, jak bude váš společný život vypadat.

Vymezte jasné hranice

Jasně se spolu domluvte, co je ve vztahu v pořádku a co už ne. Jasně definujte, co od toho druhého očekáváte a řekněte, jaké chování je pro vás naprosto nepřípustné.

Jasně stanovte kroky, které budete dodržovat

Jakmile znáte příčiny nevěry a víte, že spolu chcete dále zůstat, že vidíte společnou budoucnost, jasně a konkrétně popište kroky, které teď budou následovat. Co budete dělat vy, co bude dělat partner. Jak se vaše chování oproti minulosti změní.

Udělejte spolu partnerskou dohodu a tu dodržujte.

Pokud se vám přesto nedaří vztah po nevěře stabilizovat, nezoufejte. Nevěra je problém, který není vůbec jednoduchý a často je nezbytná pomoc odborníka, který vám pomůže analyzovat skutečné příčiny nevěry a především vám názorně ukáže a vysvětlí, jak byste měli postupovat dále, pokud chcete svému vztahu dát šanci a chcete ho přeci jen zachránit.

 

autor článku: Karel Chába