Pokud se nacházíte v situaci, že vás váš protějšek podvedl a nevíte, jestli mu to máte odpustit a zůstat s ním, protože se bojíte, že by se to mohlo opakovat a netušíte, jaká je pravděpodobnost opakování nevěry, pak je tento článek pro vás.

Na světe asi málo lidí, kteří si nepoložili otázku pravděpodobnosti opakování nevěry svého protějšku, pokud se dozvěděli o tom, že jim protějšek byl nevěrný. V tom horším případě, pokud se to ve vztahu dozvěděli již poněkolikáté a lámou si hlavu s tím, jestli ještě věřit svému protějšku a ve vztahu zůstávat nebo raději ze vztahu odejít.

Četnost pokládání otázky: „Jaká je pravděpodobnost opakování nevěry“, je stejná jako to, když nevěrný chce zachovat vztah s tím, že slibuje, že už se to nestane. Takový slib, který může být i dobře míněný, ve většině případů je sám o sobě prázdný a iracionální. Důvody, které nás nutí k tomu, abychom byli nevěrní, jsou různé.  V tomto článku se zaměřím na tři možnosti, proč jsme nevěrní a jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat.

Váš protějšek byl nevěrný, protože se neplánovaně zamiloval do jiného člověka

Je možné, že člověk, který byl řadu let v relativně spokojeném vztahu či manželství a byl i zarytým odpůrcem nevěry, se může zamilovat do někoho třetího. Stereotyp v primárním vztahu, vzájemné okoukání mezi partnery a psychické odcizení mohou způsobit, že dotyčný někoho potká, zamiluje se, neukočíruje to a je nevěrný, i když se na začátku hodně snaží, aby k tomu nedošlo. Pojďme si vyhodnotit, jak je v takovém případě vysoká pravděpodobnost opakování nevěry.

Takový člověk prakticky nemá žádné zásadní předpoklady k opakování nevěry. Pokud se nevěrník odmiluje a začnete se snažit pracovat na vztahu, pravděpodobnost, že by se nevěra opakovala není velká. 

Váš protějšek je patologický nevěrník

Další skupinou lidí, kteří jsou nevěrní, jsou patologičtí nevěrníci, sukničkáři. Jsou to lidé, kteří si nemohou pomoci. Musí vyhovět svému vnitřnímu nutkání, své pudové potřebě a musí být nevěrní. Je málo pravděpodobné, že takový typ člověka by byl nevěrný až po letech či desítkách let. Pravděpodobnost opakování nevěry u patologických nevěrníku je téměř 100%, pokud se s tím nerozhodne nevěrník něco udělat.

Spousta lidí se mě ptá, jak takového patologického nevěrníka poznají. Patologického nevěrníka, který má vysokou pravděpodobnost opakování nevěry, i kdyby vám sliboval cokoliv, poznáte teoreticky tak, že po odeznění zamilovanosti si začnete všímat ve vztahu něčeho, co by se nemělo dít. Jsou to určité indicie, které pak vyústí v nevěru. Ta se může opakovat i vícekrát. Více najdete zde.

U takového partnera nemá smysl věřit, že už nevěru nebude opakovat, že se to změní. Samo od sebe se to nezmění a takový člověk musí jít do terapie, aby zjistil, co se v něm děje, aby se z toho dostal. 9 lidí z 10 není tohle schopno zvládnout a potřebuje pomoc odborníka, aby se podívali do svého nitra a zjistili, co za nevědomé motivy je nutí k takovému chování.

Váš protějšek byl „náhodně“ nevěrný na večírku a byl pod vlivem alkoholu

Jednorázový „náhodný“ úlet na akci většinou pod vlivem alkoholu je třetí nejčastější způsob, jak je člověk nevěrný. Je potřeba si říci, že to není žádná náhoda, i když je to často prezentováno tak, že to dotyčný neplánoval. Ano, vědomě si nemusí uvědomovat, že takovou potřebu má, ale alkohol právě uvolňuje zábrany, uvolňuje některé naše potřeby z těch hloubek mysli, které nemusíme běžně vnímat. Pak se snadno stane, že je dotyčný nevěrný. Výše pravděpodobnosti, že bude dotyčný opakovat nevěru, je přímo úměrná tomu, jak se k dané situaci postaví.

Teoreticky se může stát, že se nemusí opakovat nevěra, pokud se dotyčný vyvaruje podobným akcím, kde se to stalo, příp. nebude na takových akcích pít alkohol. Takových případů jsem zažil hodně. Někdo to opravdu řeší způsobem, že přestane na takové akce chodit, přestane pít alkohol.

Bohužel většina lidí jen slibuje, že i když půjde na večírek, tak pít nebude. Nevěra se pak opakuje. 

Komunikujte, pokud chcete snížit pravděpodobnost opakování nevěry!

Nicméně pokud byste se opravdu chtěli zabývat do hloubky tím, co se skutečně stalo, pak bych doporučoval pracovat na blízkosti, tzn. abyste se začali bavit o tom, co se v každém z vás odehrává, jaké máte potřeby, na co myslíte, co komu chybí. Tento způsob komunikace není jednoduchý a je důležité, abyste jej ustáli, protože se vzájemně budete zraňovat. Na druhou stranu pravděpodobnost, že se znovu bude opakovat nevěra, může klesat, protože si budete psychicky blízcí, což bude mít pozitivní dopad na váš vztah.

Je ovšem nutné při takových rozhovorech dbát na to a přistoupit k tomu tak, že se opravdu nechcete úmyslně zraňovat, ale chcete si říci více, tedy to, co kdo z vás prožívá, na co myslí a tohle nemusí být druhému příjemné. Nelze si tyto věci vyčítat a používat to jeden proti druhému. Tím byste jen přilévali olej do ohně a zvyšovali pravděpodobnost opakování nevěry.

Je potřeba chtít přijmout, co vám druhý říká, ale zároveň by vám druhý měl popisovat svoje prožitky, neměl by vám popisovat něco ve smyslu, že na vás útočí, že jsou věci kvůli vám, že vám něco vyčítá. Dotyčný by měl mluvit o sobě, co se v něm odehrává, co prožívá a proč si myslí, že dělá to, co dělá. Pak se pravděpodobně opakování nevěry snižuje.

Pokud neustále přemýšlíte, zda věřit či nevěřit svému protějšku, který vám byl nevěrný, že už to neudělá, ale nedokážete se v tomto tématu sami posunout, pak neváhejte a domluvte si konzultaci.  

Autor: Karel Chába