Nacházíte se právě v situaci, kdy jste si užila krátký románek s kolegou z práce? Přemýšlíte, co vás nyní čeká, když jste podvedla manžela s kolegou? Jaké máte možnosti řešení této situace? A kam až to celé může zajít? Pojďme se na všechny tyto otázky společně podívat v dnešním článku.

Pokud jste podvedla manžela s kolegou, vybrala jste si bohužel jednu z nejkomplikovanějších nevěr. Horší snad už může být jen nevěra s rodinným příslušníkem nebo se sousedem. Neřeším teď morální rovinu věci, to ponechám na vás. Řeším, že nevěra s někým tak blízkým, s kým se můžete vídat prakticky každý den, není úplně praktická. I tato skutečnost vám může bránit v rychlém vyřešení vaší nevěry, nebo vašeho rozhodnutí, že toho zanecháte. 

Co dělat, pokud nevěru s kolegou nechcete opakovat?

Pravidlo „sejde z očí, sejde z mysli“, opravdu funguje. Pokud svůj milenecký vztah s kolegou chcete ukončit, nejdůležitějším pravidlem je, se s druhým nekontaktovat a nevídat. Předem upozorňuji, pokud se vám nevěra s kolegou zamlouvala, bude pro vás velmi obtížné tuto situaci řešit a nevěru neopakovat. Zvláště pak, když se budete s kolegou každý den vídat v práci.

Čtete-li si tento tento článek právě ve chvíli, kdy jste podvedla svého manžela s kolegou poprvé a chtěla byste s tím přestat, doporučuji vám, abyste si nenamlouvala něco ve smyslu, že ještě jednou si to dopřejete a pak už konec. Už jen to, že jste byla nevěrná poukazuje na fakt, že se takovému lákadlu nedokážete ubránit. S největší pravděpodobností se tomu neubráníte ani v budoucnu.

Chcete-li to ale brát jen jako jednorázový úlet, který už se nikdy nesmí opakovat, promluvte si předně s kolegou z práce. Řekněte mu svůj názor i to, že už v tomto nechcete pokračovat, že dále svého manžela podvádět nebudete. Ve chvíli, kdy to kolegovi oznámíte, doporučuji, abyste se omezila jen na sdělení, že je s vaším románkem konec. Zároveň se nenechte vtáhnout do diskuse typu, zda se vám to líbilo a co to pro vás znamenalo. 

Jak nejlépe ukončit vztah s kolegou?

Čím více dáte kolegovi, se kterým jste byla nevěrná, najevo, že to bylo pěkné, že se vám to líbilo, tím méně bude respektovat vaši žádost o ukončení. Tím byste mu jen ukázala, jak jste vlastně slabá, a že se bojíte, abyste mu znovu nepodlehla. To by vašeho kolegu mohlo jen stimulovat, aby vás systematicky dobýval a provokoval. Vlastně by vůbec nebral vážně, že vaší nevěru nechcete opakovat, nebo že to chcete doopravdy ukončit. Naopak by to pro něj mohla být výzva vás opět „uhnat“.

Pro zdárné a finální vyřešení situace musíte tedy působit tak, že to myslíte zcela vážně a chovat se způsobem, že váš přístup k vašemu kolegovi z práce se vrátí do období před nevěrou. Do doby, kdy jste byli opravdu jen kolegové, v lepším případě ještě do začátku vašeho kolegiálního vztahu, kdy jste si třeba i vykali a byli jste pro sebe prakticky cizí lidé. Je nutné se řídit pořekadlem: „Účel světí prostředky“. Měla byste být odměřená, někdy až chladná, abyste mezi vámi vymezila jasné hranice.

Může vám to připadat drsné, ale někdy není jiná možnost, pokud chcete zachránit své manželství a rodinu, a pokud nechcete znova podlehnout. Klientky, které se mi svěří s tímto problémem, bohužel často řeší, že je jim hloupé chovat se ke kolgovi nyní odměřeně. Zdráhají se nastavit si jasné hranice, protože je jim kolegy líto, že je to vina obou dvou stran, neboť se na nevěře podíleli oba dva dobrovolně. 

Nastavte si mezi vámi a kolegou jasné hranice

Je sice pravda, že na nevěře jste se podíleli oba dva. Nicméně pokud se z toho chcete dostat, musíte opravdu v kolegovi vyvolat dojem, že jste silná, že máte své hranice, a že už se to opravdu více opakovat nebude. Možná si představujete, že si jen řeknete, že už se to nestane, ale dál spolu budete chodit na oběd, budete se jeden druhému svěřovat, budete si vyprávět, jak to bylo krásné a vzrušující souložit večer v kancelářské budově. Prostě budete k sobě mít i nadále blízko. V takovém případě jsou vaše šance, aby se vaše nevěra s kolegou už neopakovala, prakticky nulové.

Nastavte mezi vámi jasné hranice, že si nebudete psát, volat o soukromých věcech, přestaňte spolu chodit na obědy, na cigaretku, nebavte se spolu o soukromých věcech. Řešte spolu opravdu jen věci pracovní. Na jakékoliv výzvy vašeho kolegy, které jsou mimo pracovní rámec, absolutně nereagujte. Neodepisujte mu a konstantně si stůjte za tím, že je konec. Pokud dovolíte jakékoliv debaty, které se netýkají práce, dříve nebo později se vaše nevěra s kolegou bude opakovat. 

Ve své praxi jsem zažil situace, kdy žena musela i odejít ze zaměstnání, aby byla schopná svou nevěru s kolegou ukončit a zachránit tak své manželství. Opravdu platí, když nesejde z očí, nesejde z mysli. Takové ženy pak buď nejsou schopny odolat chtíči nebo jsou dokonce do svého kolegy zamilovány. Přesto, že se několikrát pokoušeli situaci oba dva řešit, několikrát se spolu rozešli, stejně se k sobě vždy vrátili. Pokud jste teprve na začátku svého románku a nechcete v něm pokračovat nebo se utěšujete, že to ukočírujete a brzy ukončíte, udělejte to raději okamžitě

Situace se může natolik zkomplikovat a může se vám stát, že za pár měsíců budete v situaci, kdy budete nucena odejít z práce. Bohužel často se stává, že jednorázová nevěra se vyvine v něco dlouhodobějšího. Nevěra s kolegou zajde příliš daleko. Z milenců se stanou partneři a ti pak nejsou z takové situace sami schopni vybřednout. 

Pokud se nacházíte v obdobné situaci a stále si nevíte rady, jak tuto situaci řešit, nejste si jistí ani po přečtení tohoto článku, pak se na mě neváhejte obrátit. V odkazu si můžete vybrat jednu z možných konzultací – konzultace.

autor článku: Karel Chába