Jak začít ve vztahu znovu a neopakovat stejné chyby, respektive nevstoupit dvakrát do stejné řeky, se dozvíte na následujících řádcích.

Chcete začít znovu? Buďte odhodlaní a nepropadněte euforii

Asi absolutně nejdůležitějším bodem pojednání o tom, jak začít ve vztahu znovu, je vaše odhodlání. Bez opravdového odhodlání se učit, posouvat a překonávat svoje slabiny, vám ve vztahu, ve kterém chcete začít znovu, budou vyvstávat ty stejné problémy, kvůli kterým jste se rozešli.

Když chcete začínat znovu, dejte si velký pozor, abyste nepodlehli euforii z toho, že ta možnost tady je. Mnozí lidé, když se k sobě vrací, říkají, že si nejsou schopni vybavit, proč se s partnerem vlastně rozešli. A co bylo tak špatného, že museli vztah ukončit. Mají pocit, že po návratu už to bude jen dobré. Ten ale mají právě proto, že cítí euforii z toho, že je druhý chce. Dokazuje jim tím, že se k nim chce vrátit, dává najevo, že o ně má zájem a že oni pro něj mají hodnotu. 

Tento pocit úlevy a euforie, který je přirozený, když chcete začít znovu, a který si každý z nás chce samozřejmě udržet, je ale něco, co byste měli chtít tlumit. Neměli byste to vnímat tak, že na základě tohoto pocitu je jasné, že je ve vašem vztahu vše zase v pořádku.

Když chcete začínat znovu, dobře si tedy rozmyslete, jestli jste opravdu odhodlaní přiznat si své chyby a pracovat na svých slabinách. Buďte si přitom jistí tím, že každý své slabiny má, ale i tím, že je budete muset řešit. Jinak se ve vašem vztahu opět, a to dost možná ve velmi krátké době, znovu projeví.

Zjistěte, co vám nevyhovovalo, bude se vám lépe začínat znovu

Když se chcete vracet do vztahu a začínat s partnerem znovu, je další zásadní věcí to, že musíte být ochotní dotazovat se jeden druhého na to, co mu nevyhovovalo. To není zas až tak neobvyklé, když se k sobě lidé chtějí vrátit. Problém je ale v tom, že jim to jen tak prochází myslí, je to jako když vlak projede stanicí a nezastaví. Poslechnete si to, možná přikývnete, ale o několik týdnů až měsíců později zjistíte, že to neberete vážně. Brojíte proti tomu, nechcete partnerovi vyhovět a naplňovat jeho potřeby, ty, kvůli kterým jste se už jednou rozešli.

Mapování příčin toho, proč jste se rozešli, je naprosto klíčové. Oba dva musíte být ochotní co nejupřímněji a co nejvíce transparentně říci, co vám vadilo. Zároveň to propojit s již zmiňovanými slabinami, abyste zjistili, jak ve vztahu začít znovu. Tedy čemu se vyhnout, aby se mezi vámi vše negativní opět neopakovalo. Tímto si spousta lidí, kteří se chtějí vracet do vztahu, vůbec neprojde. Jediné, co jim totiž stačí, je souhlas protějšku, stejný názor na to, že by měli začít znovu, a tím to končí. Lidé se pak bohužel velmi diví, že se jim negativní věci, kvůli kterým se rozešli, znovu vrací.

Začínáte znovu? Budujte intimitu

Další a velmi klíčovou věcí, pokud chcete ve vztahu začít znovu, je budování intimity. To, že se teď můžete cítit v euforii a mít pocit, že je vše v pořádku a že jste si vše odpustili, je opravdu často jen klam vašich emocí. Nedělejte to. Mnohá zranění, která jste si mohli způsobit (zvlášť tehdy, když jste se rozcházeli), se vám znovu ozvou. Ozvou se vám ve chvíli, kdy mezi sebou budete mít zase nějaké rozepře. Ozvou se za předpokladu, že jste je mezi sebou nevyřešili, respektive je sami v sobě nezahojili. Jakékoli vztahové zranění, které vám partner způsobí a které si v sobě nevyřešíte, se vám bude vracet.

Proto byste měli pracovat na emocionální intimitě, která se nejlépe buduje tím, že se jeden druhého snažíte opravdu poznat. Mluvíte o tom, jaké kdo máte slabiny, čeho se bojíte, ale například také o svých rolích ve vztahu. A o tom, jak si je představujete, o cílech a snech. K tomu vám doporučuji článek Naslouchání ve vztahu, kde se dočtete více o tom, jak naslouchat, jak se o druhém dozvědět více a jak se k sobě přibližovat.

Po návratu do vztahu na sobě pracujte – už napořád

Dalším způsobem, jak začít ve vztahu znovu, je i celkový pohled na to, jak byste se svým vztahem měli zacházet. Doporučuji vám, abyste si hned při návratu, dokud zase nespadnete do klasického vztahového stereotypu, dohodli, že na vztahu kromě věcí, které jsem už doporučil, budete pracovat.

Tyto a jiné věci byste se měli snažit dělat už navždy. Bylo by ideální, kdybyste se dohodli na tom, že si s partnerem jednou za týden na hodinu naproti sobě sednete a budete řešit, co se v každém z vás děje. K tomu doporučuji, abyste se zaměřovali nejen na to, že si budete sdělovat, co každý z vás prožívá, ale i na vaše potřeby ve vztahu. Ty jsou samozřejmě klíčové, každý totiž do vztahu vstupujeme proto, aby byly naplňovány naše potřeby. A pokud chcete ve vztahu začít znovu, měli byste se potřebami jeden druhého zabývat. K tomu vám poslouží článek Partnerská dohoda

Vracíte se do vztahu? Buďte upřímní a otevření – k sobě i partnerovi 

Když chcete ve vztahu začít znovu, je poslední nejdůležitější věcí to, abyste sami sobě a partnerovi celkově přiznali své slabosti a chyby, které jste dělali před rozchodem. Nejde ale jen o to, abyste je přiznali, ale abyste také navrhli konkrétní možnosti a postupy, jak s těmito slabinami pracovat. Měli byste přitom partnera požádat o to, aby s vámi v míře, ve které je to možné a přínosné, na vašich slabinách a jejich posilování pracoval.

Jde o to partnerovi velmi podrobně vysvětlit, co vás trápí, v čem spatřujete své slabiny a jaké strategie v boji proti nim používáte. Jako jednoduchý příklad mohu uvést například žárlivého partnera, který používá strategii racionalizace. Svému protějšku vysvětluje, jak je nebezpečné chodit večer z pracovní akce pěšky nebo jezdit MHD, a proto pro něj radši přijede. Ve skutečnosti se za touto nabídkou ale skrývá strach z nevěry. Tyto věci je samozřejmě třeba si odhalit, abyste s nimi mohli pracovat. Pokud totiž používáte strategie, které nedovolí odhalit pravou příčinu toho, co je na pozadí, nemůžete se nikam posunout

Pokud si ani po přečtení článku nevíte rady s tím, jak začít znovu, nezoufejte a obraťte se na mě, rád vám pomohu. Vyberte si z konzultací, které nabízím, tu, jež vám bude nejlépe vyhovovat. 

autor článku: Karel Chába