Máte pocit, že vás druhý podvádí? Jak to poznáte? Existují dvě roviny, které můžou souviset s nevěrou. Které to jsou? O tom v dnešním článku.

Pokud máte podezření nebo si myslíte, že vás druhý podvádí, je důležité v takové chvíli zachovat klid a nepanikařit. Někdy nás naše hlava nutí dělat věci, které nám dělají ze života peklo. Lidé, kteří příliš žárlí, někdy můžou trpět až bludy, které se nestaly a tím se druhému vzdalujeme.

Pokud chcete udělat nějaký závěr a vyhodnotit, zda vás protějšek podvádí, zastavte se a jen situaci, v které se nacházíte, pozorujte. Neukvapujte se, nedělejte unáhlené závěry na základě jedné či dvou indicií. Dejte si čas několik týdnů, kdy budete pozorovat změny ve vašem vztahu, abyste zjistili, zda vás protějšek podvádí. Něco jiného je, když partnera či partnerku přistihnete „in flagranti“.

Jsou dvě základní roviny, z čeho můžete usuzovat, že je vám partner nevěrný, že vás podvádí:

Změna partnerova chování ve vztahu

K nejčastějším ukazatelům, že je vám partner nevěrný, že vás podvádí, je změna jeho chování. Tahle rovina se netýká přímo vás, ale můžete si u druhého všimnout neobvyklého chování. Protějšek si s někým nepřiměřeně píše, otáčí mobil displejem dolů, mění hesla, odchází s telefonem na toaletu, do koupelny a tráví tam nepřiměřeně dlouhou dobu. Protějšek začíná o sebe ve zvýšené míře dbát, začne obměňovat šatník, atd.

Indicie, které byly popsány výše, můžou naznačovat, že vás partner podvádí, ale nemusí. Vše je důležité sledovat v určitém časovém horizontu, v řádu několika týdnů, abyste to mohli vyhodnotit. Nedělejte závěry o nevěře, když se takové změny objeví jednou či dvakrát za měsíc. Jde o soustavnou činnost, kterou po dobu několika týdnů můžete sledovat, aby se dalo vyhodnotit, že je vám protějšek s někým nevěrný.

Je také možné, že i vy sami se nacházíte v náročném období, stresu a sami jste přecitlivělí. V tuto chvíli podvědomě vyžadujete od svého protějšku pozornost. Pak je přirozené, že si začnete všímat věcí, kterých jste si předtím nevšimli a které vám „našeptávají“, že vás partner podvádí. I když to nemusí být pravda. Proto je důležité partnerovo chování pozorovat v průběhu několika týdnů a nekonfrontovat svůj protějšek ihned s myšlenkou, že je vám nevěrný, když zjistíte, že je něco jinak.

Změna partnerova chování směrem k vám

Další rovinou, která se vás už přímo týká, je změna partnerova chování směrem k vám. Pod tíhou viny se váš protějšek může začít chovat ve vztahu k vám diametrálně odlišně, než na co jste byli zvyklí.

V prvním případě se k vám může chovat nepřiměřeně mile. Je na vás hodný, více pozorný než kdykoliv předtím, z ničeho nic zlepšil své chování k vám. Opět se zde neukvapujte a pozorujte to, zda se tohle chování opakuje v průběhu delšího časového úseku jako soustavná činnost. Pak se snadno může stát, že zjistíte, že vás protějšek skutečně podvádí.

Dalším extrémem je i to, že se k vám začne chovat váš protějšek nepříjemně. Je více agresivní, podrážděný, nevrlý, odsekává vám. Můžete mít pocit, jako byste se od sebe vzdalovali. Nevšímá si vás, intimita ztrácí na intenzitě nebo zcela z vašeho vztahu mizí. Zase zde zaujměte roli pozorovatele.

Je možné, že váš protějšek má jen těžké období v práci, trápí jej problémy, o kterých nevíte a nechce vás tím zatěžovat. Je pak přirozené, že je podrážděný a nevrlý. Je ovšem i možné, že tohle chování je na základě toho, že váš podvádí a má někdy tajný milenecký poměr a je z celé situace nervózní.

Pokud vyhodnotíte, že by ve vašem vztahu mohl být někdo třetí, pak si přečtěte další článek s názvem Jak se zeptat na nevěru. Dozvíte se v něm, jakých chyb se máte vyvarovat, abyste situaci ještě nezhoršili, ale dokázali ji řešit.

Pokud se nacházíte ve vztahu a cítíte nejistotu, chování vašeho protějšku se vám zdá zvláštní, ale sami nedokážete vyhodnotit, zda vás podvádí či nikoliv a potřebujete konzultaci, objednejte se zde. Rád s vámi proberu to, co vás tíží a společně najdeme řešení.

Autor: Karel Chába