V dnešní době je vcelku běžné, že má žena mladšího partnera. Takovýto vztah má ale své klady i zápory. Má smysl si začínat vztah s mladším mužem? A jaké jsou plusy a mínusy vztahu s mladším mužem? Na všechny tyto otázky a možnosti se podíváme v dnešním článku.

Domnívám se, že o vztahu s mladším mužem můžeme mluvit tehdy, kdy je muž o 10 a více let mladší. Zároveň zde bude hrát svou roli i to, zda je ženě 50 let a muži 40 let, nebo jestli je ženě 40 let a muži 20 let. Nicméně i ve vztazích mezi mladším mužem a ženou je mnoho případů, kdy tyto vztahy fungují skvěle. Partneři jsou spolu spokojení a jejich vztah jim funguje. Stejně tak je ale i mnoho případů, kdy takový vztah nefunguje.

Výhody a nevýhody vztahu s mladším mužem

V dnešním článku se podíváme na možné výhody i nevýhody vztahu s mladším mužem. Není žádným pravidlem, že vztah s mladším mužem musí dopadnout pouze špatně, resp. že vztah s mladším mužem nemá žádný smysl. Každý vztah, bez ohledu na to, jestli je muž mladší nebo ne, jednou skončí. Buď jsou spolu partneři až do smrti, která je rozdělí nebo se mohou v průběhu vztahu rozejít. Osobně nevidím žádný zásadní důvod, proč hned automaticky vztah s mladším mužem odsuzovat. Každý případ je potřeba posuzovat individuálně.

Vždy záleží jen na dotyčném páru, co chce, jak to chce a co jim vyhovuje. Především ale záleží na jejich schopnosti si hned od začátku vztahu říci, co kdo od vztahu očekává a co potřebuje a za jakých podmínek. Doporučuji vám, pokud se právě nacházíte na začátku vztahu s mladším mužem, abyste si řekli, co každý z vás očekává. Nezůstávejte ale jen u obecných a prázdných frází typu: „Chci s tebou být, protože je mi s tebou dobře a vyhovuje mi, jaké máš názory“ nebo podobně. Zkuste jít do hloubky a buďte co nejvíce konkrétní. 

Pracujte s tužkou a papírem. Vše si napište a promyslete. Ideální je, když si to vše rozdělíte na skupiny a v každé skupině popíšete jednotlivé body a to co nejkonkrétněji. Pak o těchto věcech diskutujte. Jako návod vám může posloužit článek Proč by měl mít každý vztah pravidla komunikace.

Jaké jsou nejčastější výhody vztahu s mladším mužem

  • Žena se dostane mezi mladší lidi, mezi kamarády partnera a to spousta žen popisuje, že je „nakopne“, mají pocit jako by je polila živá voda

  • Žena se může začít učit novým věcem, novým výzvám. Naučí se například novému sportu, což může mít blahodárný vliv na fyzické, ale i psychické tělo

  • Asi každé ženě musí lichotit, když o ní má muž zájem a zvláště, pokud je to mladší muž

  • Může se vám tím zvýšit i sebevědomí a vedle mladšího muže se můžete cítit mnohem akčnější

  • Váš sexuální život se může dosti oživit

  • S mladším partnerem se můžete i cítit mladší, vyrovnanější a celkově psychicky lépe či podobně

Jaké jsou nevýhody vztahu s mladším mužem

  • Dá se předpokládat, že ve vztahu mohou být zásadní neshody, jak žít svůj život, kam ho směřovat nebo jak trávit volný čas

  • Můžete se setkávat s despektem vašeho okolí. Navzdory tomu, že v dnešní době je běžné, že starší muži mají vedle sebe mladší ženu, tak mladšího muže se starší ženou zatím společnost úplně neakceptovala 

  • Dnes nemusíte pociťovat rozdíl ve věku, ale může přijít doba, kdy vám rozdíl ve věku bude způsobovat problémy, především v tom, abyste svému partnerovi fyzicky stačila

  • Vaše rodina a vaše děti můžou brát velmi nelibě, že máte mladšího partnera a to může i poškozovat vztahy ve vaší rodině nebo s vašimi blízkými

  • Rozchody starších žen s mladšími muži jsou často mnohem hůře snesitelnější. Mnohé ženy po takovémto rozchodu velmi litují toho, že s mladším mužem byly

  • Mladší muž může po nějaké době chtít děti, pokud je ještě nemá, a to může být dalším důvodem rozchodu

Dalo by se jistě popsat ještě více negativních důvodů a nevýhod vztahu s mladším mužem. Tato negativa mají společné to, že ženě to způsobuje často nepříjemné psychické problémy. I samotnému páru to mnohdy způsobuje problémy, se kterými předem nepočítali. Jejich život pak není tak poklidný, jak si mohli na začátku vztahu představovat, a jak by si i zasloužili.

Tím vším chci jen říci, že bohužel žijeme stále v době a ve společnosti, která na vztah s mladším mužem kouká tzv. „přes prsty“. Musíte počítat s tím, že pravděpodobně váš vztah nebude mít na růžích ustláno právě díky tomu, jak na vás bude reagovat vaše okolí. Ale jak jsem se již vyjadřoval, je to hlavně a jen vaše rozhodnutí a nenechte si do toho od nikoho mluvit. 

Pokud chcete vztah s mladším mužem, jste si vědoma případných úskalí a jste ochotni je společně podstoupit, tak určitě neváhejte a do vztahu jděte. Co pro vás bude určitě obtížné je, že vaše okolí bude prověřovat vás oba. Bude prověřovat vaši schopnost držet při sobě a především vaše komunikační schopnosti. Pro testování vztahu je vždy klíčové, aby spolu partneři pravidelně komunikovali o tom, kdo se jak cítí a co prožívá. Bohužel se často setkávám s tím, že partneři s větším věkovým rozdílem mají mnohá tabu, a o některých věcech spolu nemluví.

Budujte svůj vztah s mladším mužem pravidelnou komunikací

Nedovolte nic takového mezi sebou a od začátku si zkuste nastavit jednou týdně pravidelné společné sezení. Při těchto sezeních byste si spolu měli povídat o hlubokých a niterních pocitech a myšlenkách každého z vás. Je velmi důležité, abyste se jeden druhému stali oporou, abyste věděli, co se děje na pozadí psychiky každého z vás. Pro správné fungování vztahu s mladším mužem je nutné, abyste fungovali jako tým, který se vzájemně podporuje. Pokud budete takto fungovat, pak vám může být jedno, jak na vás reaguje vaše okolí a co si myslí. Společně budete mít pevný a spokojený vztah.

Čím více k sobě budete upřímní a otevření, tím méně vás někdo nebo něco překvapí nebo zraní. Buďte připraveni a stůjte jeden při druhém a nenechte, aby měl někdo šanci mezi vás vrážet klíny.

Pokud se nacházíte v obdobné situaci a stále si nevíte rady, jak tuto situaci řešit, nejste si jistí ani po přečtení tohoto článku, pak se na mě neváhejte obrátit. V odkazu si můžete vybrat jednu z možných konzultací – konzultace.

autor článku: Karel Chába