Pokud si s partnerem dáte ve vašem vztahu pauzu, je to, co se mezi vámi a jiným partnerem stalo, bráno jako nevěra? Jak se dívat na takovouto situaci? Je nevěra v pauze opravdu nevěrou? A co si vlastně máte myslet o tom, že vás partner podvedl v pauze? Jaký to může mít vliv na váš vztah, pokud se k sobě vrátíte? O tom všem v dnešním článku.

Je nevěra v pauze opravdu nevěrou?

Setkávám se poslední dobou velmi často se situací, kdy si spousta párů řeší krizi ve vztahu tím způsobem, že si dají pauzu. Může se stát, že v této pauze je jeden z partnerů nevěrný. Partneři se pak dohadují, zda to byla nevěra, nebo zda to nevěra nebyla, protože přece měli pauzu. Na to se dá nejlépe odpovědět asi tak, že záleží předně na tom, jakou jste udělali dohodu, než jste s vaší pauzou začali. Důležité také je, co bylo smyslem a cílem pauzy. 

Pokud jste si řekli, že si v pauze budete stále věrní, pak přirozeně můžete styk vašeho partnera nebo vás s někým jiným, brát za nevěru. Pokud bylo smyslem to, že jeden z vás se chtěl scházet s někým jiným a oba dva jste přistoupili na to, že za takovýchto podmínek si dáte pauzu, pak to opět nelze brát za nevěru.

Pakliže jste si pravidla předem nedohodli, pak se váš kontakt nebo vašeho partnera teoreticky za nevěru brát nedá. Nicméně jsem toho názoru, že všechny tyto dohody a spekulace jsou vlastně úplně jedno. Pokud vám na vašem partnerovi záleželo a záleží, podstata je taková, že vás jeho nevěra zasáhne bez ohledu na to, jestli jste se nějak předem dohodli nebo nedohodli. A to i v případě, že vaše dohoda obsahovala i to, že si partner může dělat, co chce. 

Zamyslete se, proč jste vlastně chtěli pauzu ve vztahu

I přesto, že se pár někdy dohodne na tom, že si v pauze dotyčný může dělat, co chce, většina z nás přece jen doufá, že nás partner nezradí a nepodvede. Potajmu a v hloubi duše doufáme, že se k nám partner vrátí. Každý z nás chce přirozeně být pro svého partnera jedinečný a jen málokomu se může líbit, že mu byl partner v pauze nevěrný.

Pokud to jen trochu půjde, nebavte se o tom, že sex vašeho partnera s někým jiným byl nevěrou. Raději se zaměřte na příčinu, proč se to stalo. A to i proč se to stalo v pauze, a jak to souvisí s tím, že jeden z vás si pauzu ve vztahu vyžádal. Ukazuje to a vypovídá to o tom, co se ve skutečnosti na pozadí vašeho vztahu děje. A také by vám to mělo ukázat, jaké máte možnosti s tím něco udělat a co změnit.

Většina párů se bohužel zabývá jen tím, zda šlo o nevěru. Tím směřují veškerou svou energii do něčeho, co jim v konci nic užitečného nemůže přinést. Pouze se tím vysilují a ještě více se sobě odcizují. Vzájemně se takto utvrzují v tom, že se s protějškem nedá nikam posunout. Nevěra je důsledek a zároveň je nevěra i výsledkem toho, co se mezi vámi dělo už před pauzou.  Musíte rozklíčovat, proč jeden z vás chtěl tuto pauzu. 

Problémy ve vztahu by se neměly řešit pauzou

Osobně si myslím, že pauzy ve vztazích jsou používány až moc často. V mnoha případech by k pauze a nevěře v pauze vůbec dojít nemělo. Připadá mi, že v dnešní době jsou vztahy neuvěřitelně zjednodušovány. Spousta lidí se na vztahy dnes dívá jako na spotřební zboží. A podle toho se pak i chovají. Pokud mají ve vztahu problém, nejjednodušší pro ně je, si ve vztahu dát pauzu.

Jak je ale známo, vztah se musí budovat, na vztahu se musí neustále pracovat. Pokud máme ve vztahu mezi sebou nějaké problémy, bývá to proto, že se cosi děje v mé, v partnerově nebo v našich obou osobnostech. Zjednodušování typu: „Dáme si pauzu a pak uvidím, co budu cítit“, aniž by se partner byl ochoten nad sebou hlouběji zamyslet, nic nevyřeší. Takovýto přístup je nikam vedoucí cesta.

Bohužel není výjimkou, že někteří lidé si pauzu ve vztahu vyžádají právě proto, aby své chování a svou nevěru mohli legalizovat. Takto se mohou vymluvit, že jejich nevěra proběhla, když spolu jako partneři nebyli a měli pauzu. I v těchto případech je samozřejmě potřeba každou situaci a každou pauzu ve vztahu posuzovat individuálně. Nicméně dle mého názoru jsou pauzy ve vztahu až moc často zneužívány. Samozřejmě jsou i situace, kdy pauza smysl má.

Jak na nápravu nevěry v pauze?

Z toho důvodu je potřeba zvážit nevěru i s tím, co se dělo před pauzou a nevěrou jako celek. Nedoporučuji vám nevěru oddělovat od toho, proč jste se dohodli na pauze. Pakliže se k sobě po pauze chcete vrátit, nejdříve se bavte o tom, zda máte oba dva zájem na vztahu pracovat. To mimo jiné znamená, že budete ochotni zanalyzovat, proč jste se do celé krize i s nevěrou dostali. Jaké byly příčiny toho, že jeden z vás si chtěl dát pauzu a co ve vašem vztahu nefungovalo. 

Musíte se také dohodnout, jak tyto příčiny z vašeho vztahu odstranit, co dělat jinak, aby se situace případně nemohla opakovat. Kromě toho vám doporučuji, abyste se začali učit základům partnerské komunikace. Návod najdete v článku Proč by měl mít každý vztah pravidla komunikace. Zároveň je třeba začít pracovat s potřebami ve vztahu. O tom se podrobněji dočtete v článku Partnerská dohoda.

Upozorňuji vás na to, že vrátit se do vztahu po pauze jen s tím, že si řeknete, že už to bude lepší, že už se to nestane, není žádným řešením vašich problémů. Zároveň nic neřeší, pokud ten, kdo si pauzu vyžádal, vám řekne, že si během pauzy uvědomil, že o vás nechce přijít a chce s vámi být. Toto je bohužel smutná realita, jak návraty po pauze či nevěře probíhají. Mnoho lidí se k sobě jen vrátí a nic se svým vztahem nedělají, nikam se neposouvají a jen slepě věří, nebo chtějí věřit, že všechno už bude v pořádku. 

Nespokojte se jen s návratem po pauze, pracujte na vašem vztahu

Přirozeně v psychice toho, kdo chtěl pauzu, se dělo něco, s čím byl nespokojený. Pro odchod ze vztahu, pauzu nebo nevěru měl svou motivaci. Těmito věcmi je právě nutné se do hloubky zabývat. Nedoporučuji vám, abyste se spokojili jen s tím, že si partner uvědomil, že mu chybíte, a že s vámi chce být. Toto se samozřejmě příjemně poslouchá, ale může se vám stát, že po opadnutí euforie se začnete bát a uvažovat o tom, proč to celé vzniklo, zda se toto může stát znova, a proč jste s tím nic neudělali.

Nepodléhejte euforii a dobře sami za sebe zvažte, zda se do takového vztahu chcete vrátit. Zvláště, pokud by partner odmítal společně s vámi cokoliv napravit nebo situaci bagatelizoval stylem, že je vše už vyřešeno. 

Pokud se nacházíte v obdobné situaci a stále si nevíte rady, jak tuto situaci řešit, nejste si jistí ani po přečtení tohoto článku, pak se na mě neváhejte obrátit. V odkazu si můžete vybrat jednu z možných konzultací – konzultace.

autor článku: Karel Chába