Co byste měli vědět a udělat proto, abyste mohli zkusit účinně zachraňovat vztah nebo věděli, kdy už je lepší se rozejít, se dozvíte na následujících řádcích.

Kdy má smysl vztah zachraňovat a jak na to pomocí komunikace a identifikace potřeb

Nejprve se zaměříme na to, jak zachránit vztah. Základním předpokladem pro záchranu vztahu je to, abyste ho chtěli zachraňovat oba. Pokud váš partner nebo vy sami vztah zahraňovat nechcete, pak to nepůjde. To, že vám protějšek řekne, že na vztahu pracovat chce, ale v reálu se nic neděje, samozřejmě neznamená, že to chce. Chtít znamená, že máte oba dva zájem podílet se na tom, aby se něco změnilo.

Chcete analyzovat příčiny toho, proč jste se do problémů dostali a proč teď zachraňovat vztah potřebujete. Znamená to taky, že jste oba ochotní uznat dva svůj díl podíl na tom, co se stalo. A nezbytně nepotřebujete měřit, kdo jste toho kolik udělali špatného, protože tak byste se přirozeně nikam nedostali.

Zachraňovat vztah je také o komunikaci a o ochotě učit se novým věcem. Příklady toho, jak se můžete učit základům partnerské komunikace a zachránit tak vztah, najdete v článku Proč by měl mít každý vztah pravidla komunikace. K tomu, abyste mohli zachránit svůj vztah, potřebujete řešit také potřeby, protože to je něco, kvůli čemu většina z nás ve vztahu je. O potřebách se více dočtete v článku Partnerská dohoda.

Citovost je pryč? Pak je lepší rozchod 

Další důležitou věcí, která souvisí s ochotou obou podílet se na záchraně vztahu, je ujasnit si, zda je mezi vámi ještě nějaká citová vazba, citovost.Pokud by jeden z vás měl pocit, že už se k druhému na základě čehokoli, co se mezi vámi stalo, nemůže nikdy intimně a emocionálně připoutat (a dá se očekávat, že v tuto chvíli jste od sebe v nějaké míře odcizení), pak pro vás záchrana vztahu nejspíše nebude mít cenu.

Vztah bez citu, intimity, sexuality je pro mnoho lidí vztahem polovičním, nebo dokonce čtvrtinovým. Není to nic, po čem většina z nás toužila. Důležité je proto odpovědět si na to, zda je odcizenost, která mezi vámi panuje, možné porazit a citovost obnovit. Umíte-li si ještě představit, že se k sobě někdy přiblížíte, můžete svůj vztah zachránit. 

Nenávist je lepší než lhostejnost, vztah s ní má šanci na záchranu

Další věc je, zdali na partnera máte ještě nějaké nároky, tedy jestli vám není lhostejný. Pokud by vám lhostejný byl, bylo by vám jedno, co a s kým dělá, svým způsobem byste už ani nevyžadovali, aby dělal něco pro vás, pak je záchrana vztahu neřešitelná věc.

Opakem lásky je lhostejnost. To znamená, panuje-li mezi vámi nenávist, pak je to svým způsobem signál, že byste situaci mohli ještě řešit a zachraňovat vztah má smysl. Hádáte-li se, dáváte-li si najevo, že vás druhý zraňuje, že vás chce, že i vy po něm pořád ještě něco vyžadujete, signalizuje to, že si lhostejní nejste a teoreticky vztah zachránit můžete. 

Zachraňovat vztah, nebo se raději rozejít? Záleží, jestli máte čas  

Záchrana vztahu znamená něčemu se učit a abyste se posouvali.  Musíte si na to být ochotní najít čas. Nedostatek času je nešvar, se kterým má problém spousta lidí, kteří chtějí svůj vztah posouvat. Zachraňovat vztah totiž vyžaduje, abyste si udělali čas nejen na to, abyste se spolu mohli učit komunikaci, abyste mohli probírat příčiny.  Jejichž vinou jste se dostali do takové situace.  Hlavně proto, abyste spolu mohli trávit volné chvíle a užívat si společné aktivity.

V dnešní uspěchané době není vůbec nezvyklé, že lidé tvrdí, že si docela rozumí, že nemají neshody, nehádají se, ale problém je v tom, že mají krizi, protože na sebe nemají čas. Partner nebo manžel mnohdy hodně pracuje a tvrdí, že to jinak nejde, že je to neřešitelné. Pro záchranu vztahu je ale klíčové udělat si čas, respektive ochota ve svém životě něco měnit.  Přehodnotit zavedené zvyky, někde ubrat a někde přidat.

Chybí-li ochota a snaha, vztah zachránit nejde

Pokud jeden z vás nebude chtít vztah z jakéhokoli důvodu zachraňovat, je marné očekávat, že se něco změní, že se někam posunete. Pokud tedy uvažujete o konci vztahu, je v takovém případě lepší jej opravdu opustit.

Stejně tak je tomu i u citové vazby. Cítíte-li z vaší strany, nebo se tak vyjadřuje váš protějšek, že se do vašeho vztahu vkradla lhostejnost, že je vám vše jedno, nic od sebe nevyžadujete nebo si neumíte představit, že byste spolu ještě někdy intimně žili (a to i tehdy, když všechno ostatní vám ve vztahu vyhovuje, nehádáte se), nemůžete čekat, že se ve vztahu něco změní. Jakmile citovost ve vztahu umře, nejde už ji většinou oživit a je to validní důvod, proč ze vztahu odejít.

Nejste-li jeden nebo oba ochotní pro záchranu vztahu nic měnit, platí opět, že se nikam nemůžete posunout. Není neobvyklé, že se setkávám s páry, kde se oba vyjadřují ve smyslu, že chápou, že by se vztahem měli něco dělat, chtěli by se učit komunikaci.  V okamžiku, kdy se dostanou k tomu, že si musí najít čas na to, aby se tomu mohli věnovat, aby spolu mohli trávit volné chvíli, ztroskotají. 

Ve většině případů s tím mají problém muži, kteří jsou zaměstnaní, mají vlastní podnik. Tvrdí, že se nemohou na nikoho spolehnout nebo své pravomoci nikomu předat. Samozřejmě jsou ale mnohé jiné varianty. Jakmile kdokoli z páru není ochoten začít přemýšlet o tom, jak věci měnit (všechno začíná u diskuze), je ten pravý čas uvažovat nad tím, zda by ze vztahu přeci jen nebylo lepší odejít. 

Chcete zachránit vztah? Důležitá je motivace  

Není nezbytně nutné začít věci měnit hned a ani to nedoporučuji, jsou to problémy, které se musí promyslet. To, co je nutné sledovat a posuzovat, není, zda vám partner něco slibuje, ale to, jak se k tomu všemu staví. Máte-li z něho pocit, že s vámi situaci chce opravdu probrat, má ze své strany zájem s tématem sám přicházet a řešit ho s vámi, chce diskutovat, jak v nejbližších měsících věci měnit, pak je záchrana vztahu na dobré cestě. Musíte-li ho do toho ale nutit, je jasné, že není motivován a že by bylo lepší zamyslet se nad tím, jestli ze vztahu radši neodejít. 

Nevíte si ani po přečtení článku rady? Nejste si jistí, jestli jste s partnerem v pozici, kdy vztah ještě můžete zachránit, nebo by bylo lepší se rozejít? Obraťte se na mě prostřednictvím některé z konzultací, které nabízím, rád vám pomohu. 

autor článku: Karel Chába